Wat is Braziliaans Jiu Jitsu?

braziliaans Jiu Jitsu gracie-jiu-jitsu

braziliaans Jiu Jitsu gracie-jiu-jitsu

Er zijn veel, heel veel diverse vechtsporten/vechtkunsten in Nederland. Het bekende judo het (kick) boksen, karate, kungfu, maar ook de minder bekende varianten zoals het koreaanse taekwondo, het israelische krav maga, indonesische pencak silat en nog veel meer verschillende vechtkunst/vechtsporten.

Ongeacht welke stijl, kunst of systeem dan ook je kunt ze altijd in een of meerdere afstanden verdelen:

  1. Been afstand – de afstand is zo groot dat je de ander een trap kunt geven maar nog geen stoot. (Teakwondo / karate heeft hier veel aandacht aan besteed)
  2. Arm afstand – je kunt de ander nu raken met je hand of vuist en minder goed met de been. (Boksen en wing chun kung fu geven hier veel aandacht aan.)
  3. Knie / elle boog en hoofd – in deze afstand kun je de ander raken met verschillende knieën en elle bogen maar ook met bijvoorbeeld een kopstoot. (Muay Thai en krav maga)
  4. Werpafstand – je kunt de ander naar de grond toe werpen en de ander kan dit bij jou. (Judo is hier zeker bekend mee.)
  5. Grond Afstand – beide liggen op de grond en wat doe je als iemand bijvoorbeeld op je ligt en jij onder. (Naast het bekende judo is Braziliaans jiu jitsu hierin gespecialiseerd)
brazilliaans-jiu-jitsu-lelystad

Sifu Benno Westra, Youri Swart, Jamie Sanders en Sifu Pele Nguyen tijdens het BJJ examen in Amsterdam 2014

Het grote plaatje van het Braziliaans Jiu Jitsu

Bij braziliaans jiu jitsu (vaak wordt het ook gewoon ‘BJJ’ genoemd) is het doel de ander zo snel mogelijk naar de grond te krijgen.

Op de grond gaat het gevecht verder en proberen de deelnemers de ander te laten ‘aftikken’ ofwel de ander het gevecht op te laten geven. In BJJ kun je dit doen doormiddel van het manipuleren van de gewrichten (een klem) of door een verwurging uit te voeren.

BJJ vechters leren onder andere met hun rug tegen de grond zich effectief te verdedigen, [wat eigenlijk een minder voordelige positie is] en een getrainde jiu jitsu beoefenaar kan zelfs hieruit iemand zijn arm breken door middel van techniek in plaats van kracht.

Braziliaans Jiu Jitsu is wereldwijd bekend geworden door de Ultimate Fighting Championship (UFC)

De familie Gracie heeft het braziliaans jiu jitsu bekend gemaakt in de jaren 90 in de kooigevechten waar zij het opnemen tegen elk ander vechtsportbeoefenaar die in de kooi durfde te stappen tijdens de UFC toernooien in Amerika.

Royce Gracie gebruikte het braziliaans jiu jitsu op een meesterlijke manier om tegen vaak veel groter en sterkere tegenstanders hoe je met de juiste technieken als winnaar uit de bus kon komen. Hierin had hij aan de hele wereld zijn familie ‘Gracie jiu jitsu’ vechtstijl laten zien dat het werkt.

(zie filmpje: Ultimate Fighting Championship (UFC) Royce Gracie: Final Fight)

Braziliaans Jiu Jitsu voor Zelfverdediging
Braziliaans Jiu- Jitsu in niet alleen een vechtsysteem maar ook een methode om jezelf te verdedigen. De kracht van het BJJ is dat de jiu jitsu beoefenaars gewend zijn om uit een nadelige positie te komen, zoals wanneer je op de grond ligt en de ander zit bovenop je. Waar de meeste mensen zich oncomfortabel voelen, voelen Jiu Jitsu beoefenaars zich thuis.

braziliaans Jiu Jitsu voor zelfverdediging

braziliaans Jiu Jitsu voor zelfverdediging

Braziliaans Jiu Jitsu als wedstrijdsport

Degene die het leuk vinden om hun technieken en hun kunnen te testen zijn  er in Nederland diverse toernooien waar je mee kan doen met het sport jiu-jitsu. Op zo een toernooi worden de deelnemers geordend in geslacht, leeftijd en rang (kleur band of de hoeveelheid ervaring in jaren). Hierin kun je punten scoren of door de tegenstander af te laten tikken de wedstrijd winnen. Sport Jiu Jitsu is de afgelopen jaren over de hele wereld enorm gegroeid.

Waarom trainen mensen Braziliaans Jiu Jitsu?
Er zijn diverse redenen van mensen om braziliaans jiu jitsu te doen en sommige vinden het juist leuk om wedstrijden te doen, andere leren BJJ als zelfverdediging. Maar ook doen veel beoefenaars het als een hobby of omdat ze graag wat aan lichaamsbeweging willen doen en hun conditie te verbeteren. Wat de reden dan ook is, ze doen het omdat ze het leuk vinden 😉

Mocht je benieuwd zijn in braziliaans jiu jitsu dan raad ik je aan om te kijken of er iemand in de buurt lesgeeft en gewoon eens een keertje mee doet. Het meest spannende voor de beginners is vaak door de deur van een braziliaans jiu jitsu school te stappen. Veel mensen die dit besluit toch hebben durven nemen hebben daar zeker geen spijt van gehad!

Youri Swart
Braziliaans Jiu Jitsu instructeur in Lelystad

Youri Swart –Trainer / Coach


Vechtkunst Ervaring:
Youri Swart is al jaren actief bezig met martial arts. Youri heeft al diverse martial arts stijlen beoefend (en sommige nog steeds!), waaronder o.a. Judo (Van Rheenen Sport, Almere o.l.v. Edgar Dumas) , Thai-Kickboxen (Chakuriki, Amsterdam o.l.v. Erwin van der Meulen), Escrima Concepts /Steve Tappin (o.l.v. Benno Westra, Peter de Vries & Pele Nguyen) , Braziliaans Jiu Jitsu u (o.l.v. Benno Westra, Pele Nguyen, Henk Heneweer), IWKA Wing Tjun / Sergio Iadorola (o.l.v. Pele Nguyen, Bas Lindeman en Elvin Craig), UCT Yong Chun / Benno Westra (o.l.v. Benno Westra, Pele Nguyen, Bas Lindeman en Elvin Craig) en Practical Wing Chun / Wan Kam Leung (o.l.v. Benno Westra en Pele Nguyen). En kubotan / pocketstick instructeur.

Beroep:
Eigenaar en programmacoördinator voor warrioracademy.nl. Trainer /instructeur UCT Wing Chun, Braziliaans Jiu Jitsu, en Jing Wu Kids.

Interesses:
Youri is altijd op zoek naar nieuwe projecten rond martial arts (Vechtkunst) en persoonlijke ontwikkeling. Heb je vragen over martial arts, persoonlijke ontwikkeling of wil je Youri gewoon beter leren kennen, dan kun je gaan naar: http://flavors.me/youriswart

Vechtkunst Doelen:
Vechtkunst tot een manier van leven brengen dat het in mijn dagelijkse leven past. Zodat ik een lang en gezond leven kan leiden. Als leraar wil ik andere uitdagen en het beste uit zichzelf laten halen en ze te laten in zien dat je meer kunt bereiken dan jezelf denkt. Doorgeven wat ik leer en dat ze kunnen profiteren en genieten van de voordelen zoals ik deze ervaar.

‘It’s about who you are, not what you’ve got that matters!”

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een Proefles Reserveren?

Klik op de onderstaande dag en locatie