8 stappen om conflicten op te lossen

1. Cool down. Probeer niet een conflict op te lossen wanneer je boos bent (of wanneer de andere persoon kwaad is) Neem even een time-out (even tijd voor jezelf) of stel voor om binnen 24 uur opnieuw bij elkaar te komen.

2. Beschrijf het conflict. Elke persoon moet het in zijn of haar eigen woorden vertellen. Een ander de schuld geven is niet toegestaan! Belangrijk: Elk persoon kan een andere kijk hebben op het conflict en kan gebruik maken van verschillende woorden / beschrijvingen, waarbij niet gekeken wordt wat ‘goed’ of ‘fout’ is.

3. Beschrijf wat de oorzaak van het conflict is. Welke specifieke gebeurtenissen hebben geleid tot het conflict? Wat gebeurde er eerst? Volgende? Is het conflict begonnen als een kleine onenigheid of verschil van mening? Wat is er te veranderen in het conflict? Belangrijk: Niet het conflict bestempelen als iemand zijn ‘schuld’.

4. Beschrijf de gevoelens die door het conflict ontstaat. Nogmaals, elke persoon moet op grond van zijn of haar eigen woorden het conflict omschrijven. Eerlijkheid is belangrijk. Beschuldiging geven is niet toegestaan!

5. Luister aandachtig en eerbiedig, terwijl de andere persoon praat. Probeer zijn of haar standpunt te begrijpen. Niet storen. Misschien helpt het ‘reflecteren’ van de ander zijn opvattingen en gevoelens doordat de situatie wordt herhaald. Voorbeelden: ‘je vond het niet leuk toen ik je uitschold’. ‘Je gevoelens zijn gekwetst.’, ‘Je dacht dat je de eerste keuze mocht hebben met welk spel we gingen spelen.’ ‘Je bent verdrietig omdat je het gevoel hebt niet betrokken te zijn’

6. Brainstorm naar oplossingen van het conflict. Volg de drie basis regels van het brainstormen:
• Iedereen probeert met zoveel mogelijk ideeën te komen als hij kan.
• Alle ideeën zijn goed.
• Niemand maakt lol van iemand zij ideeën.

Wees creatief. Bevestig elkaars ideeën. Sta open voor nieuwe ideeën. Maak een lijst van de brainstorm ideeën, zodat je er zeker van bent dat je ze allemaal onthoudt. Kies er gezamenlijk een om te proberen. Wees bereid om te onderhandelen en compromissen.

7. Probeer je oplossing. Zie hoe het werkt. Doe je best. Wees geduldig.

8. Wanneer de oplossing niet naar de gewenste resultaten leid, probeer dan een andere. Blijf proberen. Indien gewenst kun je nog meer brainstormen naar oplossingen.

Als je het conflict niet kunt oplossen (hoe hard je het ook probeert) ga dan akkoord met dat jullie er niet uitkomen. Soms is dat het beste wat je kunt doen. Besef dat het conflict niet een einde hoeft te maken aan jullie vriendschap. Mensen kunnen met elkaar omgaan, zelfs als ze het oneens zijn.

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een Proefles Reserveren?

Klik op de onderstaande dag en locatie