Lezen IS Zelfverdediging

‘You are what you read’

Er is onderzocht hoeveel mensen na hun school / studie nog een boek lezen en het schijnt dat meer dan 80 % van de mensen bijna nooit meer een boek aanraken na hun school / studie.

En ik ben er 100% van overtuigd dat dit waar is, mensen stoppen met leren na hun school / studie, ze zijn ‘het zat’ en zijn ‘er klaar mee’ en hebben geen zin meer om in de boeken te duiken.

“I cannot remember the books I’ve read any more than the meals I have eaten; even so, they have made me.” ― Ralph Waldo Emerson

En DAT is nu juist een KANS: Stel je nu eens voor dat je een tweeling broer of zus zou hebben die even slim en even intelligent is, en jullie hebben alle twee laten we als voorbeeld nemen een studie ‘bedrijfseconomie’ gestudeerd en jullie krijgen daarna precies dezelfde baan bij een precies dezelfde werkgever. De ene is ‘klaar met leren’ en gaat werken en raakt nooit meer een boek aan. De ander daarin tegen leest sindsdien ze begonnen zijn met werken wekelijks boeken, artikelen, blogs, en tijdschriften uit zijn vakgebied / specialisatie.

Wat denk je dat er met degene zou gebeuren die ‘klaar is met leren / studeren’ en wat zou er gebeuren met degene die zichzelf onderwijst en zijn kennis wekelijks (of zelfs dagelijks) aanvult? Het antwoord mag je zelf invullen.

Mijn persoonlijk verhaal over leren & lezen
Toen ik op school zat had ik een hekel aan leren, ik vond de boeken en de lesstof die gegeven waren zeer oninteressant en niet praktisch, teveel algemene dingen, veel kennis die je toch niet gaat toepassen en niet de kennis die je echt zou willen weten. Hierdoor ben ik een voorstander van zelfstudie, onderwerpen die ik interessant vind bestuderen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een studie een zeer waardevolle fundatie kan zijn! (vooral als je niet precies weet wat je wilt).

Ik denk dat juist zelfstudie juist het verschil kan maken, dat dit je zal verrijken. Ga eens naar de bibliotheek en kijk eens hoeveel boeken in de schappen liggen die je kunnen helpen bij je vooruitgang.

Waarom is lezen belangrijk? Lezen is belangrijk omdat woorden – gesproken en geschreven- zijn de bouwstenen van jou leven. Jij bent op dit moment het resultaat van de woorden die je hebt gehoord of gelezen EN bent gaan geloven over jezelf. Wie jij in de toekomst zal zijn hangt af van de woorden die jij op dit moment gelooft over jezelf. Mensen, gezinnen, relaties en zelfs landen zijn opgebouwd uit woorden. DENK HIER EENS OVER NA.

Lezen is jezelf verdedigen tegen je onwetendheid, de kennis ligt er. Je hoeft het alleen maar op te rapen en er iets mee doen.

Veel leesplezier!

Youri

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een Proefles Reserveren?

Klik op de onderstaande dag en locatie