Boek Recensie: Rijke Pa, Arme Pa door Robert T. Kiyosaki

Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen!

Hoewel ik dit boek al reeds eerder een aantal jaren terug had gelezen kwam ik dit boek weer ergens tegen en kon het niet laten om hem mee te nemen en hem weer opnieuw -met een frisse blik 😉 – lezen.
rijke pa arme pa Het boek gaat eigenlijk over twee manieren van denken over hoe je met geld omgaat. Hoe de ‘armen mensen’ dat doen doormiddel van werken voor je geld en hoe ‘rijke mensen’ dat doen en dat is geld voor je laten werken.

Volgens hem zitten de lage en midden inkomen in de zo genoemde Rat Race:

Rat Race:
“De levens van gemiddelde opgeleide, hardwerkende personen hebben veel overeenkomsten. Ze krijgen een kind en dat gaat naar school. De trotse ouders zijn enthousiast omdat het kind het goed doet, goede cijfers haalt en naar een goede middelbare school gaat. Het kind haalt diploma’s, studeert wellicht verder en gaat dan precies doen zoals het voorgeprogrammeerd is: het gaat opzoeken naar een vaste, zekere baan met een goed carrière perspectief.

Het kind vind die baan, misschien als dokter of advocaat, hij tekent bij het leger en gaat voor de overheid werken. Ofwel het kind gaat geld verdienen. Hij gaat beginnen met kopen, als dat al niet eerder begonnen is. Met het geld in zijn broekzak gaat het kind naar plaatsen waar andere jongeren zoals hij komen; hij ontmoet mensen, hij gaat met iemand uit en soms gaan ze trouwen.

Het leven is heerlijk, want ze hebben twee inkomens – het kan niet op! ze voelen zich geslaagd en de toekomst ziet er zonnig uit, ze kopen een huis, een auto, een televisie, ze gaan twee keer per jaar op vakantie en ze willen kinderen. Als de eerste baby zich aandient is hun behoefte aan geld enorm. Het gelukkige stel besluit dan dat hun baan van vitaal belang is en ze gaan harder werken, op jacht naar promoties en meer inkomen. De opslag komt er, en ook het volgend kind en de noodzaak van een groter huis.

Ze werken harder en worden betere werknemers, met een nog grotere toewijding. Ze volgen een opleiding om zichzelf te specialiseren zodat ze nog meer kunnen verdienen. Misschien nemen ze een tweede baan. Het inkomen gaat omhoog en zo ook de belastingschaal waarin ze terecht komen en de onroerendgoedbelasting voor het nieuwe, grotere huis.

Ze krijgen een nieuwe loonstrook met het bruto inkomen en ze vragen zich af waar al dat extra inkomen is gebleven. Ze kopen aandelen in een aantal beleggingsfondsen en doen inkopen met hun creditcards. De kinderen zijn vijf of zes jaar oud en de noodzaak om voor hun studie en het pensioen te sparen is geboren. Het gelukkige koppel, vijfendertig jaar oud zit nu in de rad race voor de rest van hun productieve bestaan.

Ze werken voor de eigenaars van de bedrijven waarbij ze een baan hebben, voor het betalen van belasting en voor het aflossen van de schulden en de hypotheek.

Dan adviseren ze hun kinderen om hard te studeren, goede cijfers te halen en opzoek gaan naar een vaste, zekere baan. Ze leren niets over geld, behalve van degene die gebruikmaken van hun naïviteit, en werken de rest van hun leven hard.

Het proces herhaald zich bij de volgende hard werkende generatie.

Dàt is de Rat Race.”

En met dit boek wilt hij je in laten zien dat het ook anders kan. Door je bijvoorbeeld in te laten zien dat je jezelf financiële moet ontwikkelen en jezelf de leiding over je leven hiervoor moet nemen.

Wat heb ik van dit boek geleerd?
Dat ik mijzelf er aan herinner dat ga naar school, studeer hard, jaar goede cijfers en ga op zoek naar een goede, vaste baan geen garantie voor succes is en dat vaste banen allang niet meer bestaan.
Dat er ook andere mogelijkheden zijn om je verdiensten te vergaren. Dat ik mijzelf voor mijn gezin en mijn volgende generatie(s) moet gaan verdiepen in deze kennis.

Conclusie:
Zeer leuk en makkelijk te lezen boek met zeer handige plaatjes die de tekst verduidelijken (wat ik altijd zeer waardeer). Hoewel sommige dingen wel erg Amerikaans zijn is het ook zeker van toepassing in Nederland. Zou zeker iedereen die ik liefheb (incl. jou als lezer ;-)) hem aanraden.

Youri.

Youri Swart – Inspirator | Trainer | Coach
youriswart

Ik Youri Swart heb mijn ‘gewone baan’ opgezegd om mijn droom na te gaan en dat is mijn passie uit te oefenen:’Mensen coachen en trainen om meer zelfvertrouwen te krijgen, steviger in hun schoenen te laten staan en zich zowel mentaal als fysiek weerbaarder en sterker te maken en het beste uit de ander te halen’ Dit doe ik voor bedrijven en particulieren in groepsverband en individueel (En met VEEL plezier!).Je kunt mij altijd een berichtje sturen of dit nu om een project, samenwerking, feedback of ‘gewoon’ omdat je het wilt youri.swart@gmail.com – ik zou het leuk vinden om van je te horen. Als wij een band hebben, dan hebben wij elkaar via deze weg ontmoetBedankt voor je bezoek ;-)

PS: Wat ik aan het doen ben is een onderdeel van mijn test.

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een Proefles Reserveren?

Klik op de onderstaande dag en locatie