Stop Pesten: Youri en Arnout gecertificeerd in Kanjer in de Sport!

Vorige week zijn onze instructeurs Arnout Herder en Youri Swart samen met een aantal trainers van Judo vereniging IJsselmeer gecertificeerd in de kanjertraining genaamd ‘Kanjers in de Sport’.

Wat houd de kanjertraining in?
Kanjers in de Sport is een methode voor trainers, coaches en begeleiders
in de jeugdsport. Trainers die werken met de methode versterken de teamspirit en vergroten het zelfvertrouwen van de jeugdleden. Daarnaast verbetert het omgaan met conflicten in de groep.

Kinderen sporten graag. Ze kunnen hun energie kwijt en beleven veel plezier
aan het trainen om steeds beter te worden. Het sportveld kan helaas ook een omgeving zijn voor teleurstelling, conflicten en agressie. Sport staat meestal in het teken van winnen en dit staat vaak op gespannen voet met plezier en wenselijk gedrag. De begeleider heeft hierbij een belangrijke taak. Hij of zij moet ervoor zorgen dat kinderen op een plezierige en succesvolle manier hun sport beoefenen.

Gedrag
Kanjers in de Sport geeft begeleiders tips om de opvoedkundige rol in en om het veld vorm te geven. Het herkennen van verschillend gedrag bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en het gebruiken van Kanjerafspraken vormen de basis van de methodiek.

De zes kanjerafspraken zijn:

• We helpen elkaar
• We vertrouwen elkaar
• We lachen niet uit
• Niemand speelt de baas
• Niemand doet zielig
• We respecteren onszelf en anderen

Kanjers in de Sport werkt volgens het basisprincipe van de kanjertrainingen in het onderwijs (www.kanjertraining.nl).

4 manieren hoe kinderen hun gedrag wordt omschreven.
Er is gekozen voor het hanteren van een dierentype dat symbool staat voor een type speler. (hoe de ander zich kan gedragen) We onderscheiden:

* Het konijntype
* Pestvogeltype
* Aaptype
* Tijgertype (de kanjer).

Trainers kunnen ook inspelen op gedrag en karakter. Trainers kunnen inspelen op de wens van kinderen om het “goed” te doen. Ieder kind wil een kanjer (tijger) zijn. De trainer kan een steun zijn om te werken aan zelfvertrouwen en het oplossen van conflicten. Door de kanjermethode zal ook de teamspirit verbeteren wat weer een gunstig effect heeft op de prestaties. De Kanjermethode heeft zijn werking bewezen, met dit initiatief in de sport willen we een bijdrage leveren om het sportveld een plek te laten zijn waar kinderen (en volwassenen) met veel plezier samen kunnen sporten.

Waarom dit initiatief?
Laten we het maar kort door de bocht zeggen. Er zijn heel wat teams in de sport waarin de kinderen, hun ouders en trainers niet meer weten wat normaal is. Normaal is dat je respect hebt voor jezelf, de tegenstander, de scheidsrechter, de mensen, en “dingen” om je heen. En daar schort het vaak aan op alle niveaus. Het is een probleem dat zich niet alleen in de sport voordoet. Het ligt voor de hand nu een maatschappelijk probleem uit te diepen, maar daar is dit initiatief niet in eerste instantie voor bedoeld. De bedoeling is dat de sport weer een plek wordt waar we met z’n allen veel plezier kunnen beleven. En als dat weer zover is dan zullen we merken dat we veel positieve dingen terug krijgen.

Het basisidee: Trainers (jeugd sportbegeleiders) zijn vooral bezig met het spelletje, terecht zult u zeggen. En dat is ook zo, in de sport moet het vooral om het spelletje gaan. Maar is een jeugdtrainer ook niet opvoeder. Als ouder zullen we dat zeker ook vinden. Jeugdtrainers, ouders en verenigingen moeten zich nog meer bewust worden gemaakt van hun opvoedkundige rol. Verder worden er concrete producten aangeboden die een jeugdtrainer kan gebruiken tijdens het uitoefenen van zijn hobby en die van de spelers. Om het zowel voor kinderen als de jeugdtrainer concreet te maken wordt het principe gehanteerd dat kinderen (en volwassenen) voor wat betreft gedrag en karakter in te delen zijn in een viertal typen. We gebruiken 4 dierentypetjes. Dat is een bewuste keuze. Het is gebleken dat dit zeer goed “scoort” bij de kinderen. Het kost met de typetjes weinig moeite om duidelijk te maken wat de trainer verwacht van de spelers. Met concrete tips ontvangt de trainer handvatten om ook uitvoering te geven aan zijn opvoedkundige rol.

Onderwerpen die behandeld werden tijdens de cursus kanjers in de sport:

• Wie ben ik als trainer
• Omgaan met kanjerafspraken
• Omgaan met verschillende typen kinderen
• Bevorderen van het zelfvertrouwen
• Omgaan met conflicten
• Omgaan met winnen en verliezen

Met deze inspanning wil Kanjers in de Sport bijdragen aan een gezonde sportbeleving door kinderen, hun sportbegeleiders en ouders meer informatie kunt u krijgen via de website: http://www.kanjersindesport.nl/

–Onze trainers zullen diverse methodes gaan gebruiken die hun geleerd zijn in de cursus om de kinderen welke last hebben van kinderen welke zich gedragen als pestkoppen (‘pestvogel’) zich weerbaarder op te stellen.

Mocht u en uw kind hulp nodig hebben schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Fijne dag!

Vriendelijke groet,

Youri SwartYouri Swart
Inspirator | Trainer | Coach
martialarts4succes@gmail.com
06-181 654 10

Team Kung Fu Academy Flevoland

Wing Chun Lelystad (volwassenen)
http://www.iucta.nl/

Jing Wu Kids Almere & Lelystad
http://www.jingwukids.com/

Blog voor leden (Lelystad)
http://www.kungfu-flevoland.blogspot.com/

Wij geven instructie / lessen in Martial Arts, zelfverdediging, Wing Chun, judo, Braziliaans jiujitsu, Escrima en Karate, voor kinderen, tieners en volwassenen in Almere en Lelystad, Flevoland.
——–

Almere Flevoland, Lelystad Flevoland, Taekwondo, Karate kinderen, Jiu-Jitsu / Jiu-jitsu, worstelen, kickboksen, Hapkido, Judo, Kung Fu, Bruce Lee’s Jeet Kune Do, Escrima, Kali Arnis, Wushu, Aikido, Judo, Kempo / Kenpo , Yoga, taichi, zelfverdediging Opleiding, Praktische Street Defense, zelfverdediging voor vrouwen, anti -pesten, Geweld op het werk, geweld op school, Personal Training, Boksen, wapens, Extreme Martial Arts (XMA), Black Belt training.aanpakken pesten, anti pest coach Almere en Lelystad, anti pest team, anti-pestcoördinator, cyberpesten, fysieke pesterijen, gepest worden almere, kindercoach, meidenvernijn, mijn kind wordt gepest, Omgaan met pesten, pesten op school almere, pestgedrag, pestprotocol, project p, stop het pesten,tips om pesten te stoppen, Wat Kun je als Ouder Doen als je Kind Gepest Wordt?,

Er zijn nog geen berichten geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een Proefles Reserveren?

Klik op de onderstaande dag en locatie